Hva er en likeperson?
Hva kan de tilby?
Dette er spørsmål mange stiller seg i forbindelse med likepersonarbeid. I SIOPS har vi noen definisjoner vi går ut fra.
Hos SIOPS er dette en person organisasjonen selv har definert til å ha en særskilt rolle i vårt likepersonarbeid og som har funksjonsnedsettelse, kjennskap til alvorlige hendelser og håndtering av dette, eller er deres pårørende. Normalt vil den som overfører erfaringer ha lengre og mer bearbeidet erfaring og bedre kjennskap til SIOPS enn de øvrige. De som kan bli likepersoner hos oss er:
- Noen som har kjennskap til alvorlige hendelser og håndtering av dette
- Pårørende
- Skadde veteraner som har bearbeidet sine erfaringer og sin situasjon
Likepersoner er mennesker som selv har erfaring med å de samme utfordringene som den som tar kontakt, "like hjelper like". Likepersoner har en verdifull erfaring som andre kan ha stor nytte og glede av. Dette har vi satt i system. Det at like hjelper like, kaller vi likepersonarbeid. Likepersonarbeid er organisert overføring av personlige erfaringer mellom likepersoner og andre.
Hva kan likepersonene tilby?
Våre likepersoner kan hjelpe og inspirere og være støttespillere i en vanskelig tid. Likepersonene har bearbeidet sin egen historie, og på frivillig basis står de til disposisjon for andre brukere og pårørende som ønsker det. Du kan prate med oss om hvordan livet er som krigsveteran eller pårørende, og praktiske og følelsesmessige spørsmål. Vi har erfart at følelser og reaksjoner over tid kan endre seg. Vi kan være en god lytter, hjelpe deg å se muligheter og vise deg hvor du kan få råd og hjelp.
Likepersoner i SIOPS er erfarne, har gjennomgått kurs og har taushetsplikt. Vi prøver å være til hjelp og inspirasjon for alle uansett fase. SIOPS' likepersoner kan:
- Snakke med deg èn til èn
- Delta i gruppesamtaler
- Møte deg sammen med dine pårørende
- Snakke med deg på telefon, facetime eller andre digitale kanaler
- Lede eller delta i medlemsinitierte aktiviteter
- Drive informasjons- og opplysningsarbeid
- Delta i andre organisasjoners aktiviteter hvor det er stor sannsynlighet for å møte noen i organisasjonens målgruppe
Vi jobber også for å få egne pårørendekontakter – gi beskjed i skjemaet dersom du er pårørende og vil være med i arbeidet. Ved spørsmål, ring SIOPS på tlf 22 69 56 50, eller send en e-post til post@siops.no.
Vil du møte en likeperson? Fyll ut skjemaet til høyre så tar vi kontakt med deg for å avtale et møte. Legg gjerne ved telefonnummer og informasjon om hvor du ønsker at møtet skal finne sted.