Kommentar til ny opptrappingsplan for psykisk helse

Stortinget vedtok i går en ny opptrappingsplan for psykisk helse som får en virketid frem til 2033. SIOPS er skuffet over et svakt veteranfokus i planen, men er samtidig fornøyd med flere av gårdagens vedtak. Veteranområdet preges i dag av økningen i antallet skadde krigsveteraner, noe våre politikere må ta på alvor i årene som kommer.

Veteraner med psykiske helseplager og lignende pasientgrupper

Utfordringene veteraner kan oppleve etter å ha deltatt i internasjonale operasjoner kan sammenliknes med andre gruppers utfordringer, slik som flyktninger, voldsofre, katastrofeofre, og ansatte i blålysetatene som er utsatt for vold i sin arbeidshverdag. SIOPS har ved flere anledninger påpekt at en styrket kompetanse på veteranfeltet har stor overføringsverdi til mange av disse pasientgruppene.

Flere av disse pasientgruppene, også skadde veteraner fra internasjonale operasjoner, har behov for tidlig behandling, og et tilpasset og ofte langvarig behandlings-forløp.

Samtidig skiller skadde veteraner seg fra andre pasientgrupper i Norge. Stadig tjeneste i krigs- og konfliktområder er det viktigste forholdet som skiller veteranene fra andre grupper i dag. Norsk militært personell har siden 2005 vært under generell beordring til deltagelse i internasjonale operasjoner (INTOPS), og i flere år har rotasjonsakten til INTOPS vært høy for flere, noe som har gått ut over behovet for hviletid mellom misjonene ute.

Veteranene har stått i dramatiske og ofte livstruende hendelser som setter dype spor etter hjemkomst, og i mange tilfeller opplevde veteranene hendelser som strider med sitt moralske kompass. Dette er i amerikansk militærpsykiatri omtalt som «moral injury».

I 2020 kom den andre Afghanistan-undersøkelsen som viste en betydelig økning i psykiske helseplager blant norske veteraner. Av respondentene i undersøkelsen rapporterte mer enn en av ti å ha psykisk uhelse etter utenlandsdeltagelsen, dette tilsvarer mer enn 1000 Afghanistan-veteraner i dag. Undersøkelsen avdekket også at det er 82 prosent høyere risiko for psykiske helseplager blant dem som slutter i sin aktive tjeneste i Forsvaret.

Nylig ble det publisert en større undersøkelse om helsesituasjonen blant norske veteranfamilier i regi av NKVTS (VEFAM). Ifølge VEFAM-undersøkelsen rapporterte flere av familiene at de opplevde tjenesten ute som utfordrende, et forhold som også påvirket egen helsesituasjon.

Vi savner en større politisk debatt om funnene i både Afghanistan 2 og VEFAM.

Sviktende helhetlig veteranfokus i ny plan

I vedtatt opptrappingsplan dekker veteranområdet en skuffende liten del, selv om det forekommer en økning i skadde veteraner i dag. På veteranområdet oppleves planen som tynn og mangelfull. Vi etterlyser et sterkere politisk fokus på veteranområdet også fra Helse- og omsorgsdepartementet og fra våre folkevalgte på Stortinget i andre fagkomiteer enn utenriks- og forsvarskomiteen. Veteranspørsmålet er ikke kun et forsvarspolitisk anliggende.

I opptrappingsplanens tredje kapitel skriver regjeringen at det er bygget kompetanse i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og i spesialisthelsetjenesten i behandlingen av veteranene. Dette er en situasjonsbeskrivelse vi i SIOPS ikke kjenner oss igjen i. Dagens kompetanse på veteranenes helseutfordringer er varierende og mangelfull i det sivile behandlingsapparatet, både i kommunehelsetjenesten og i spesialisthelsetjenesten. Dette påpekte vi under den muntlige høringen om planen i helse- og omsorgskomiteen, og i våre tidligere skriftlige innspill til både regjeringen i 2022 og senere til Stortinget.

Under høringen kom vi med flere forslag til vedtak, som å utvikle ressurssider for behandlere, med informasjon om hva det innebærer å delta i internasjonale operasjoner, ulike internasjonale operasjoner Norge har deltatt i, aktuell forskning, behandlingsnærminger og tips og råd. Vi foreslo også at kommune- og spesialisthelsetjenesten blir inkludert i arbeidet med ny veteranforskning, og at Forsvarts ettårsoppfølging evalueres.

Flere gode vedtak

SIOPS er positive til at stortingsflertallet anmoder regjeringen om å umiddelbart stanse nedbyggingen av døgnplasser i psykisk helsevern. Vi har ved flere anledninger ropt et varsku om den generelle nedbyggingen av psykisk helsevern i Norge, som blant annet går utover vår målgruppe. Dessverre har vi opplevd kutt i sengepostene på Modum Bad, og avslutning av veterantilbudene på Nordre Østfold DPS.

Vi synes det er synd at forslaget fra Høyre, FrP, KrF og Pasientfokus om å sikre ideelle helseaktører som Modum Bad stabile og forutsigbare rammer ikke fikk flertall. En redusert kapasitet på aktører som Modum Bad representerer en vesentlig svekkelse av behandlingstilbudet til norske veteraner, og andre lignende pasientgrupper.

Veteraner med skade etter INTOPS er spredd utover hele landet, og fortatt opplever mange av veteranene i distriktet at kompetansen i det sivile helsevesen er varierende, blant annet grunnet problem med rekruttering. Venstre foreslo i går at regjeringen kommer til Stortinget med forslag til økonomiske stimuli for å sikre god nok tilgang på psykologer og psykiatere i Nord-Norge og eventuelle andre områder med særskilte rekrutteringsutfordringer. Et interessant forslag, som dessverre ikke fikk flertall under gårdagens behandling.

Vi stiller oss positive til vedtaket fra stortingsflertallet om å sikre at tiltak for å avdekke og håndtere gjeldsproblematikk og økonomiske problemer får en plass i det selvmordsforebyggende arbeidet. Det mangler i dag sivil forskning på selvmordsforekomst blant norske veteraner, men vi vet at mange personer i vår målgruppe opplever stor økonomisk uforutsigbarhet som følge av lange saksbehandlingsforløp og redusert arbeidsevne etter tjenestegjøring i utlandet. Å sette fokus på sammenhengen mellom økonomisk usikkerhet og psykisk helse mener vi er av stor betydning for vår målgruppe.

Kommentar til ny opptrappingsplan for psykisk helse

Bilde: Stortinget