Fikk kjenne på mestringsfølelsen

De har klatret i master, de har hevet og senket seil og de har mestret å seile en stor seilskute sammen. De har flydd i småfly, vært ute i småbåt og møtt mange mennesker på seilasen fra Trondheim til Harstad.

Og ikke minst – de har fått være sammen med likesinnede som forstår hverandres problemer og dermed kan bruke sene sommerkvelder om bord til å snakke om felles problemer og utfordringer i hverdagen.

– Turen har vært en stor suksess, sier generalsekretær Øystein K. Wemberg i Veteranforbundet SIOPS, som selv var med turen fra Bodø til Harstad.


SOLSKINN HELE VEIEN

Veteranseilasen til Veteranforbundet – Skadde i internasjonale operasjoner (SIOPS) kastet loss fra Trondheim 21. juli og var blant annet innom Bodø 30. juli hvor man skiftet mannskap. Skonnerten Anna Rogde ankom Harstad 9. august og det markerte dermed slutten på årets seilas. Til sammen har 30 veteraner fått oppleve turen, som bort sett fra én dag har gått i strålende solskinnsvær.

SIOPS er en interesseorganisasjon som arbeider for å bedre skadde veteraners livssituasjon, helsemessig, sosialt og økonomisk. Siden 2016 har de sammen med gode samarbeidspartnere fra alle veteranorganisasjoner, Forsvaret og en rekke aktører både lokalt og nasjonalt arrangert en veteranseilas.

– Til denne turen har vi lagt stor vekt på en god miks mellom kvinner og menn med erfaringer og skader fra ulike internasjonale operasjoner. For oss i SIOPS er det det tre ting som er spesielt viktig med veteranseilasen. Samhold, mestring og annerkjennelse.

– For mange er bare det å komme hit stressende. Men når de etter seilasen har mestret å styre skuta, klatre i riggen med mer, så har de virkelig fått føle på mestringen. Annerkjennelsen får de ved blir sett og forstått som skadde veteraner gjennom besøk på båten av ordførere og andre, samt gjennom flere medieoppslag, sier Wemberg, som mener veteranseilasen er kommet for å bli.

UTROLIG GODT FORNØYD

– Seilasen er det største prosjektet vårt veteranforbund har og det går med mye ressurser. Anna Rogde har fremstått på en svært god måte og skipper med mannskap har vært utrolig dyktig og bydd på seg selv. Vi er utrolig godt fornøyd med produktet.

  To av dem som har fått føle dette på kroppen gjennom seilasen opp kysten av Nord-Norge, er Henning E. Hagenlund og Kristine Pedersen.

  – Det har vært en fantastisk tur, sier de begge.

  For Henning, som var i Libanon på midten av 90-tallet, er det spesielt én ting som han har fått litt bukt med på turen.

  – Jeg har høydeskrekk, men har klatret i høyden her på skonnerten og vært ute og flydd med småfly i Bodø. Det hadde jeg aldri trodd på forhånd. Men jeg har ikke badet i havet. Det er for kaldt for det, smiler han.

  Det var to grunner til at Henning ville bli med på turen. For det første at det var en tur med Anna Rogde, et fartøy han har hatt lyst til å seile med siden 2002. Det andre var at turen er alkoholfri.

  – Jeg leste om turen på Facebook og bestemte meg for å søke om plass. Da jeg fikk telefonen om at jeg fikk plass, så begynte jeg å grine. Det var stort for meg.

  – Samholdet om bord er fenomenalt og jeg har virkelig fått kjenne på det samholdet man har savnet siden jeg var inne til tjeneste. Det beste med turen har vært å få hjelpe andre gjennom samtaler, mener Henning, som nå gruer seg til hverdagen starter igjen.

  – Hverdagen er ikke fullt så morsom som dette. Men det er jeg forberedt på.

  PRØVD SEG PÅ MYE

  Kristin har vært med på veteranseilas før. Hun synes det har vært en meget spennende tur.

  – Jeg må si meg enig med mye av det Henning sier. Det har vært en fantastisk tur med Anna Rogde nord i landet vårt, den peneste delen av Norge som jeg har vært i. Dessuten har vi virkelig fått nytt godt av lokalkunnskapen til skipperen, samt all kunnskapen til Jan-Edgar, smiler hun.

  For det er Jan-Edgar Nilsen som har vært primus motor og prosjektleder for turen.

  Les leserbrevet fra Jan-Edgar Nilsen her

  – Flere av veteranene på turen er blitt stor fan av Anna Rogde. Flere har ytret ønske om å gjøre noe mer og bidra for skuta på ulike måter. Og flere har meldt seg inn i venneforeningen.

  Nilsen sier veteranene har fått prøvd seg på mye underveis.

  – Vi har ikke hatt så mye vind på turen, men de har virkelig fått seile de gangene vi har hatt vind. Vi har også trent på mann over bord flere ganger. På slutten tok det kun fire minutt fra det ble ropt mann over bord til vi hadde satt ut gummibåten. Utrolig bra, sier Nilsen, som synes veteranseilasen er et utrolig viktig bidrag for skadde veteraner.

  BLANK MESSING

  – Veteranene gir utrolig mye av seg selv på denne turen for å gjøre andre bedre. Det trenger ikke å være en bakdel å ha gått livets skole, men heller snu det til en styrke slik de har gjort på denne turen, sier Nilsen.

  For skipper Eilif Gabrielsen blir årets seilas en han sent vil glemme.

  – Vi har hatt veldig spennende folk om bord på Anna Rogde og vi som mannskap har prøvd å integrere oss sammen med dem. Det har vært en fin tone hele veien og mannskapet har fått prøvd seg på det meste man kan gjøre på en gammel seilskute som dette. Det er skikkelig teamwork å seile Anna Rogde og ikke noe man kan gjøre alene. Alle har bidratt og gått sine vakter med stolthet. Det er lenge siden vi har komme til land med så blankpusset messing, smiler skipperen.

  Fikk kjenne på mestringsfølelsen

  Artikkel gjengitt fra Forsvarets Forum. Publisert 11.08.19. Skrevet av Jonny Hansen. Foto: Anthony Upton.

  Aktuelt

  Arbeidsgruppe foreslår flere tiltak som vil styrke veteranenes rettigheter

  I dag ,17.01.20, har den regjeringsoppnevnte arbeidsgruppen som har gjennomgått erstatningsordningene for veteraner levert sin rapport til forsvarsminister Frank Bakke–Jensen. Arbeidsgruppen har hatt i oppdrag å gjennomgå erstatningsordningene for veteraner for å se om disse fungerer etter intensjonen, samt å komme med forslag til endringer.

  Les mer

  Yogaklasser for veteraner har ledige plasser fra januar til mars

  Fra mandag 20. januar starter det opp yoga-kurs som er spesielt rettet mot veteraner. Målet med kurset er å tilføre hver enkelt veteran kunnskap og verktøyet til å bruke yoga som støtte i hverdagen.

  Les mer

  Veteraner oppfordrer til åpenhet om psykisk helse i ny film

  Veteranene Roger, Trym, Nicholas og Jan-Edgar lever alle med psykiske plager som følge av tjenesten for Norge i utlandet. I den nye filmen "Livet etter krigen" fra SIOPS forteller de om livet etter tjenesten, hvor viktig det er å være åpen om plagene og viktigheten av å søke hjelp tidlig for å få et bedre liv.

  Les mer

  Forsvarets Sanitet ønsker å utsette Afghanistan-undersøkelsen

  Forsvarets Sanitet har anmodet Forsvarsstaben å utsette spørreundersøkelsen om Afghanistan-veteraners opplevelser, helse og livskvalitet etter tjenesten i Afghanistan, skriver Forsvarets Forum.

  Les mer

  Julehilsen fra administrasjonen

  Det har vært et svært aktivt år for organisasjonen på flere områder, med mange viktige milepæler og aktiviteter. Administrasjonen i SIOPS oppsummerer de viktigste begivenhetene i 2019 i årets julebrev.

  Les mer

  Årets siste POC-samling og julelunsj med gode venner

  SIOPS likemannsnettverk (POC) avsluttet siste samling for året med god hjelp fra våre samarbeidspartnere i Kirkens SOS.

  Les mer

  Om Siops

  Om SIOPS

  En av de mest alvorlige konsekvensene av Norges deltagelse i internasjonale operasjoner er at enkelte soldater kommer hjem med skader og utfordringer med å re-integrere seg i det sivile samfunnet.

  Gjennom et målrettet arbeid med å bedre livssituasjonen til skadde veteraner og ved å være pådriver for forebygging av skader har Veteranforbundet SIOPS tatt på seg oppgaven med å fremme veteraners interesser.

  Vår målsetting er at veteraner som blir skadet, enten fysisk eller psykisk, skal få et godt behandlingstilbud og trygge økonomiske rammer. For å få til dette er det avgjørende å øke kunnskapen og kompetansen på hvordan opplevelser og erfaringer fra livet som soldat kan påvirke helsesituasjonen. Dette er viktig i hjelpeapparatet og for at storsamfunnet skal anerkjenne den innsatsen hver enkelt soldat har gjort på vegne av nasjonene.

  I Veteranforbundet SIOPS er det mange som har dyrekjøpte erfaringer med hva det vil si og ta med seg krigen hjem. Både veteraner, men også familiemedlemmer og nære venner. Denne erfaringskompetansen danner grunnlaget for Veteranforbundet SIOPS’ bidrag til arbeidet med forebygging av psykiske skader og utfordringer som følge av tjeneste.


  Veteranforbundet SIOPS arbeider på flere plan for at alle veteraner skal komme helt hjem:

  • Råd- og veiledning: Som veteran eller pårørende kan du ta kontakt med SIOPS for råd og veiledning i forbindelse med spørsmål knyttet til for eksempel helsehjelp, juss, NAV eller økonomi. Hos SIOPS kan du komme i kontakt med en likemann, gjennom vårt likemannsnettverk Point of Contact (POC).
  • Myndighetskontakt: Veteranforbundet SIOPS arbeider målrettet opp mot Storting og regjering, departementer og etater – for å sikre skadde veteraners interesser og bidra til nødvendige endringer på systemnivå. Du kan lese mer om vårt politiske arbeid og våre standpunkter i en rekke saker som berører veteraner her.
  • Veteraners status: Veteranforbundet SIOPS bidrar til å sette veteransaken på dagsorden, gjennom å løfte fram soldater og veteraners historier. I Kongens Gate 9 i Oslo avholder vi jevnlig foredrag og debatter. Vi synliggjør veteransaken i media, på sosiale media og gjennom eventer og arrangementer.

  Her kan du lese mer om vår handlingsplan for 2019/2020.

  Våre vedtekter finner du her.

  Les årsberetningen for 2018/2019.

  Les protokollen fra landsmøtet her.

  About SIOPS

  SIOPS is the only veteran association in Norway mainly committed to assist wounded veterans and their families. SIOPS main task is to assist and extend support to veterans with physical or mental injuries resulting from participation in international operations. This is to ensure that they receive adequate assistance, medically and with regard to legal assistance and protection, as well as social support and security. We also offer support and counseling through our veteran-to-veteran peer network 'Point of Contact.' Also, we organize recreational and sports activities for veterans, as well as cultural events and meetings. As an actor in civil society, and at the same time as a member of the extended defence family, we work with politicians as well as the defense establishment to further issues of critical importance for the veterans.

  Bli medlem

  For å bli medlem i SIOPS kan du fylle ut skjemaet under. Du kan også ringe oss på 22 69 56 50 eller sende en e-post. Medlemskap er åpent for alle som slutter seg til forbundets formål, og koster kr. 300 per år.